perjantai 1. helmikuuta 2013

Miksi sauna turvottaa?

Kg-lehden jossain kolmessa viimeisimmässä numerossa oli turvotuksesta, ja siinä oli vain nopea maininta, että toisilla sauna pistää nesteet liikkeelle, toisia turvottaa kuin Thaimaan-matka. Eikä mitään selitystä, miksi sauna tai Thaimaan-matka turvottaisivat. Paitsi että pitkät lennot ja erilainen ruoka siinä matkan kohdalla.

Googlettamallakaan ei apua kysymykseen juuri löytynyt. Ilmeisesti ei ole kovin kiihkeää keskustelua tämä aihe herättänyt tutkimus- ja uskomustiederintamilla.

Mutta kun olen sen itsekin todennut jo vuosia sitten. Vaikka saunomiseeni ei liittyisi mitään ylimääräisyyksiä ja vaikka hikoilisinkin niin kuin pieni sika (tai vähän isompikin), saan yleensä saunaillan jälkeisenä päivänä vaisuja vaakatuloksia, joskus myös plussaa, vaikka muuten olisi syömiset ja liikkumiset olleet kohdallaan.

Onko kukaan teistä törmännyt tähän ja voisi selittää minulle, mistä tässä on kyse, tai onko minulla edes kohtalotovereita? Tekeekö kenellekään muulle sauna tepposet? (Eilisessä kokouksessa valitettiin myös, että saunat ovat liian kuumia. Auttaisikohan se, että sauna olisi vain sopivan lämmin eikä tulikuuma? Eikös hikoilu käynnistykin paremmin silloin, kun elimistö ehtii tottua lämpöön rauhassa eikä heti joudu kärvistelemään kuin helvetintulessa?)

Minulla on tietenkin (laihdutuspaniikissani) oma, pyhä lehmä ojassa: vaakapäiväni on lauantai ja käyn sekä torstaina että perjantaina yleensä saunassa. Jos saunan turvottava vaikutus on olemassa oleva fysiologinen seikka eikä pelkkä hätävalhe pääni sisällä (niin kuin isot luut tai liian pitkä aika kampaajalla käynnistä), pitäisikö minun harkita vaakapäiväni vaihtoa? Vaikka mihinpä se painon kokonaisvaltainen putoaminen parista turvotuspäivästä häviää? Pitäisikö laihtumisen kestää painon päivittäisiä vaihteluita myös ylöspäin?

Uusiksen sauna
Tämä täältä

5 kommenttia:

 1. Tää oli ihan uutta mulle. Hiton hyvä syy siihen miksi vaaka piruilee.. Ko olis tienny tän silloin painonvartija aikoina.
  Thaimaan lomalla turvottaa ruoka ja juoma. Saunassa juoma?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävin eilen illalla saunassa ja nyt on kauhiat silmäpussit. Tosin epäilen niiden johtuvan huonosti nukutusta yöstä(kin). Pitää jatkaa testausta, turvottaako eli ei.

   Poista
 2. Mielenkiintoinen kirjoitus. Minulle on aika normaalia, että en juuri saunassa hikoile. Nykyisin paremmin, kun olen alkanut juomaan aterioiden välillä vettä. Itse en ole kiinnittänyt huomiota siihen mitä vaaka saunaa seuraavana päivänä näyttää. Täytyypä tarkkailla...ihan vaan mielenkiinnosta ;)

  VastaaPoista
 3. Moikka, pakko mainita kun näitä blogeja selailen, että minulla sauna kerää nestettä, aina saunan jälkeen seuraavana aamuna minulla on kamalat silmäpussit ja todella turvonnut olo :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei hyvä (sinänsä) että on muitakin! Haluaisin mielellään tietää mistä se johtuu, kun itse rakastan saunomista ja mielelläni viettäisin siellä vaikkapa puolet valvonta-ajastani, mutta tämä turvotusasia on aika ikävä lieveilmiö. Mutta kiva tietää, etten ole yksin tämän asian kanssa! :)

   Poista