tiistai 19. helmikuuta 2013

This machine is on its way to self-destruction

Muistanette (tai sitten ette), että saatoin joskus sanoa tässä ihan lähiaikoina miehelleni, että jos haluat tappaa minut, siihen on nopeampiakin tapoja kuin metabolinen oireyhtymä. Tänään lääkäri soitteli testieni tuloksia. Hyvä uutinen, ei reumaa. Huonohko on kuitenkin jäljelle jäänyt vaihtoehto: varpaassani on todellakin nivelrikko. Vähän meni ohi, miten sitä lopulta käsitellään, vai käsitelläänkö mitenkään, mutta fysioterapeutilta aloitan ja ilmeisesti jalkaterapeutille sitten.

Sitten se metabolisella oireyhtymällä tappaminen. Kolesteroli. Huomattavan korkealla. Ei mitään lievästi kohonnut tai edes kohonnut, vaan jumalattoman korkealla. Varsinkin siihen nähden, millaiseksi kuvittelen ruokavalioni ja liikkumiseni. Mitä lääkäri sanoi? Keep up the good work! Ei enää kauan, niin olette tavoitteessanne: Self-destruction completed. Kokonaiskolesteroli oli yli seitsemän, huonon kolesterolin määrä yli viiden. En todellakaan muista desimaaleja.

Mitä pitäisi sitten tehdä? Lainaan tässä tätä sivustoa ja JanTS:n vastausta alkuperäiseen (ei suinkaan minun) kysymykseen.

Syö:
Rasvaista kalaa esim. lohta. Tapahtuu joka viikko.
Suosi kanaa ja kalkkunaa punaisen lihan sijaan.Toimeenpantu 1990-luvulla.
Vähärasvaisia maitotuotteita kuten maustamaton jogurtti, rahka ja viili. Jo 1970-luvulta lähtien.
Rasvaton maito on ok  Niin minustakin.
Käytä neitsytoliiviöljyä ja rypsiöljyä runsaasti sellaisenaankin esim. salaatin kanssa.  En ole kyllä öljyillä läträillyt, mutta käytän silti, enkä mittaile.
Pähkinöitä päivittäin pieni kourallinen (35g) Jonkin sortin yliherkkyys vähän rajoittaa, en kärsi syödä noin säännöllisesti.
Paljon vesipitoisia ja värikkäitä kasviksia (vähintään 0,5 kiloa päivässä). Puoli kiloa on toteutunut jo nelisen vuotta ellei pidempäänkin, vähintään vuoden noin kilo päivässä.
Kaurassa, marjoissa ja omenassa on paljon kolesteroliin vaikuttavia kuituja. Joku ellei kaikki melkein jokapäiväisessä käytössä jo muutaman vuoden ajan. Marjat ja kaura entistäkin säännöllisemmin muutamia kuukausia.
Jos syöt leipää valitse kuitupitoinen täysjyvä. Toteutunut jo 1990-luvulta lähtien.
Leivän päälle juustoa kohtuudella ja levitteeksi kasvirasvalevite (itse käytän Keiju 70%). Juustoa en juurikaan käytä, levite on kasvirasvaa ollut luultavasti jo 1980-luvulta lähtien.
Kolesterolia alentavia tuotteita kuten Benecolia voi käyttä niiden omien ohjeiden mukaan. No tätä lääkäri suositteli myös, joten eiköhän oteta kokeiluun.
Alkoholia voi käyttää kohtuudella, mieluiten punaviiniä Mieluiten punaviiniä minäkin, ja sitäkin kovin harvakseltaan. Vaikka voihan siitäkin vielä vähentää.

Vältä:
Sokeria ja hedelmäsokeria (hedelmiä voi kuitenkin syödä) En lisää sokeria mihinkään mutta en ole kytännyt piilosokereita, vielä. Hedelmät maistuu.
Jätä karkit, leivonnaiset jne pois (kohtuullinen tumman suklaan käyttö on ok). Kai se on uskottava, herkuttelun päivät ovat nyt ohi. Kohtuullinen tumman suklaan käyttö on ok.
Virvoitusjuomia ja mehuja Toteutunut jo 2000-luvulta lähtien.
Syö tärkkelyspitoista ruokaa kuten perunaa, pastaa ja riisiä vain pieniä annoksia tai ei ollenkaan (ellet harrasta liikuntaa). Harrastan liikuntaa, mutta silti olen syönyt kovin vähän perunaa, pastaa ja riisiä kesästä lähtien.
Jätä roskaruoka kuten pizzat, hampparit ja ranskalaiset pois No ei nämäkään viikkoruokalistassa ole, mutta voin kyllä lopettaa kokonaankin.
Transrasvaa on Suomessa nykyään lähinnä tuontileivonnaisissa. En hirveästi välitä tuonti- (tai paljon muistakaan "parasta ennen 60-vuotissynttäreilläsi")leivonnaisista. Enemmän suosin lähisukulaisen tekemiä tai kaupan paistopisteestä saatavia. Mutta enää en siis niitäkään.
Syö punaista lihaa vain pari kertaa viikossa. Punainen liha on jäänyt pois jo 1990-luvulla.
Possu on parempi kuin nauta. Viitaten edelliseen, ei liikuta minua.
Lihavalmisteita (makkarat, pekoni ja leikkeleet) Viitaten aiempaan, käytän leikkeleenä korkeintaan broileri- tai kalkkunaleikkelettä.
Kermaa, voita ja kananmunia voi käyttää kohtuudella. Kermaa olen käyttänyt lähinnä synttärikakuissa tai leivonnassa, voita käytän yhtä vähän, kananmunasta täytynee sitten tinkiä. 
Juo kahvi suodatettuna, vältä pannukahvia ja espressoa. On mulla mutteripannukin, mutta se on niin työläs pestä joka käytön jälkeen, että enimmäkseen jää käyttämättä. Suodatinkahvia juon kohtuullisesti, muutaman mukin päivässä.

Älä tupakoi. Muista harrastaa säännöllisesti liikuntaa. Mahdollisesta liikapainosta on hyvä päästä eroon, vaikka ei vaikutakkaan kolesteroliin.
En tupakoi, harrastan säännöllisesti liikuntaa, mahdollista liikapainoa kyllä on, ja siitähän se on nyt sitten aloitettava ts. vertailukohdaksi otettava. Jos ei näillä kiristyksillä näy vaa'assa, ei varmaan näy kolesterolissakaan. Olisko se VHH sitten? 

Jos teillä on hyviä ideoita ja vinkkejä tai omalääkärin ohjeita, otan hyvin mielelläni vastaan. Myös niitä tsemppiviestejä, että kyllä se siitä. Kyllähän tämä tästä? Kontrollikokeet otetaan puolen vuoden kuluttua, tänään söin pannukakkua, että olisi mistä parantaa. Salitreenillä ei ole vaikutusta suuntaan eikä toiseen, kestävyysliikunta nostaa HDL:n määrää ja (täten) laskee LDL:n osuutta veressä. Sitä juoksua siis, olin kuin olinkin oikeassa.

12 kommenttia:

 1. Auts... Ja tästäpä tuli mieleeni että mun pitäis soittaa ja kysyä omat labratulokset. Ko uskaltais... Jotenki hirvittää jo valmiiksi. Mullaki on kolestrolit ollu koholla aiemmin. Mutta vuosiin niitä ei ole testattu. Suop nähä. Tsemppiä, kyllä se tästä *taputtaa olkapäälle* :)

  VastaaPoista
 2. Hyhhyh, olipa ikäviä uutisia lääkärillä :(

  Tosta kananmunasta ajattelin sen verran sanoa, että ihan äskettäin näin telkkarista ohjelman, jossa nainen meni mittaamaan kolesterolin, sitten söi kuukauden verran 7-8 kananmunaa päivässä, ja kun kävi uudestaan mittaamassa niin arvo oli tasan sama :) Muutenkin oon kuullu että kananmuna ei vaikuta siihen.

  Tiedä sitten mikä on asian todellinen laita, mutta jos kanamunia haluaa syödä niin itse en usko että ne vaikuttaa.

  Voi kun osais jotenki auttaa tohon, valitettavasti ei itellä oo asiasta sen kummempaa tietoa. Mutta isäpuolella on kans ollu joskus tosi korkeet kolesteroliarvot, ja sai ne pienenemään lääkärin avustuksella. En muista oisko peräti jotain lääkkeitä (tai luontaistuotteita) ottanu...

  Rutkasti voimia sulle! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä kanssa olen kuullut, että ruoassa oleva kolesteroli ei juuri vaikuta siihen, mitä veressä on, koska elimistön oma tuotanto on huomattavasti suurempaa. Mutta tässä ei enää suuret linjat riitä, on pakko hifistellä. Käytän kananmunaa aika vähän ruoan seassa mutta munakkaita vääntelen silloin tällöin kun lounas meinaa taas mennä ohi tai jotain.

   Jotenkin tuntuu siltä, että jos arvot on tällaiset ja ruokavaliosta on ne helpot keinot muutettu jo aikapäivää sitten, että ei näitä viitearvoihin ruokavaliolla saakaan. Mutta ainahan on lääkkeet...

   Poista
 3. Onko sulla sukurasitetta? Näyttäisi kyllä siltä, että on? Meillä miehen suvussa on ja anoppi joutui lääkitykselle kun ei saanut arvoja millään ruokavaliolla korjattua. Sama tulee koskemaan miestäni jolla myös kolmevitosena jo arvot koholla.

  Luontaistuotteita voi olla joitain, jotka auttaa. Musta sun ruokavaliossa ei ole mitään muuttamista. Voit toki käydä karppifoorumilla lueskelemassa et mitä mieltä he on tästä asiasta (ja A Heikkilä), koska asialla on useampi näkökanta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sukurasitetta on ja ei tarvitse edes mennä pitkälle sukupuussa sitä etsimään. Aikalailla googlettelemalla menikin eilinen ilta.

   Vesiliukoista kuitua enemmän ja jotain e-epakapseleita, ylipäätään ei ruoastakaan pysty määräänsä enempää kovia rasvoja vähentämään, niin kai sitten on vähän pehmeitä lisättävä. Esim salaatinkastiketta en ole tähän mennessä juuri käyttänyt, kai siihen tilkan öljyä voisi lisätä. En vain hirveän paljon haluaisi ruveta rasvoilla läträämään, kun on niissä energiaakin ihan erimallilla kuin vaikkapa vesiliukoisissa kuiduissa, enkä nytkään erityisen vähärasvaisesti elä. Ja jotain benecolin tyyppistä tuotetta täytyy lähteä kokeilemaan.

   Poista
 4. Kananmunissa toisilla henkilöillä tulee korkeampi kolesterolirasite kuin toisilla, mutta tuskinpa muutaman munan käytöstä / vko tarvitsee huolehtia? Paitsi jos juuri sinulle rasite on erittäin suuri. Sitäkään ei tiedä kuin testaamalla.
  "Viime syksynä Finriski 2012 -tutkimus osoitti, että suomalaisten kolesteroli­arvot ovat nousseet vuosikymmenten laskun jälkeen. Suomalaisten kolesteroliarvot kääntyivät nousuun sen jälkeen, kun karppausbuumi ja ajatukset kovan rasvan haitattomuudesta levisivät. Sattumaa?"

  http://www.potilaanlaakarilehti.fi/uutiset/uusissa-ravitsemussuosituksissa-keskitytaan-rasvaan/#.USIVhzpoqe0.blogger

  No nyt on tosiaan hyvä syy edetä terveyspolkua ja painonpudotusta ja kunnonkohotusta. Ei ole kolesterolit leikin asia.

  Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja kun mun suurin kysymys kaikille karppaajille on aina ollut, että onko niitä kovia rasvoja pakko ottaa ruokavalioon, jos ei tahdo? ;) No, nyt en ainakaan ota.

   Ei ole leikin asia, ei. Tekosyyt taitaa olla käytetty. Kiitti tsempistä! :)

   Poista
  2. Mun ymmärtääkseni se on urbaania legendaa se pelkkien kovien rasvojen käyttö. Siis ilman muuta pääasiassa hyviä rasvoja. Joskus jostain luin näistä pekoni-munakasdieettaajista mutta enpä tiedä... Hullun hommaa mielestäni. Mut uskoisin et se A Heikkilä voisi jonkun uuden näkökulman tähän tarjota(muutakin kuin vain epat).

   Toisaalta, tässä sama kun mun pco:ssa parempi että diagnosoitiin aikaisemmin kuin myöhemmin. Nyt voi asialle jottain tehdä eikä ole vielä leikkurille joutunut.

   Poista
  3. Tuo Heikkilä on oman koulukuntansa edustaja, sitten on niitä toisiakin. Sillä on hyviäkin juttuja (esim. kasvisten runsas käyttö) mutta en kyllä lähde siihen kovien rasvojen kehuun mukaan, mm. jossain haastattelussa sanoi kovia rasvoja luonnollisiksi ja muita luonnottomiksi. Siis esim. oliiviöljy luonnotontako? Kukin kärjistäköön agendaansa miten haluaa ja yleisö poimikoon sieltä sen, mikä itseään palvelee, mutta minä henk.koht. etenen mieluummin Pohjois-Karjala-projektin tulosten mukaisesti.

   Poista
 5. Isälläni mitattiin korkea kolesteroli 50(?)-vuotistarkastuksessa. Lääkäri antoi hänelle ohjeet terveellisestä ruokavaliosta ja liikunnan lisäämisestä. Isäni siihen totesi, että jos hän vielä lisää liikuntaa, niin on pakko jäädä töistä pois, kun ei muuten ehdi. Hän muutti ennestäänkin terveellistä ruokavaliota vieläkin terveellisemmäksi. Tätä kokeiltiin jonkin aikaa, minä aikana kolesteroli vain nousi. Taisi pahimmillaan olla yli kymmenen. Lääkitys oli siis pakko aloittaa. Tarinan opetus on kai se, että jos on kolesteroliin sukurasite, niin elintavoilla siihen on hyvin vaikea vaikuttaa.

  Kananmunista muistan joskus lukeneeni, että osalla ihmisistä ne vaikuttavat kokonaiskolesteroliin, osalla ei. Omalta kohdaltaan tilanteen voi kai todeta vain kokeilemalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistelisin myös että mun isällä yritettiin ruokavaliolla saada arvoja laskuun mutta ne vain nousi, en ole nyt varma, mutta tällainen mielikuva on. Mutta onhan tässä puoli vuotta aikaa parantaa ja kokeilla vaikkapa painonpudotuksen vaikutusta. Ja enemmän sitä juoksua, pitäisköhän kaivaa tapahtumakalenteri sittenkin esiin? ;)

   Poista