torstai 20. joulukuuta 2012

Määrääkö annoskoon minä vai lautanen?

Ottamatta kantaa siihen, mikä se oikea annoskoko on, valitan hetken lautaskoosta. Meillä oli vihreää Arabian Teema-sarjaa, joista siirryin käyttämään pienempää lautaskokoa, kun joskus aikoja sitten päätin vähän painoani pudottaa. Isompaa lautasta käytettiin lähinnä silloin, kun tuli vieraita ja/tai oli esimerkiksi enemmän lisukkeita pöydässä kuin normaalisti. Pieni lautanenhan oli siitä huono, ettei siihen niitä kasviksiakaan niin hyvin mahtunut. Ja taisin jo mainitakin, että ei niitä kasviksia aina niin paljon ruokavaliossani ole ollut.


Kun muutimme vajaa puolitoista vuotta sitten tähän kotiin, pyysimme lähisukulaisilta tupari-, varpajais-, synttäri- ja ristiäislahjaksi uusia lautasia, koska kuten päällimmäisestä näkyy, vanha setti alkoi olla jo aika kulahtanutta ja olihan niitä rikkikin mennyt vuosien saatossa. Saimme siis valkoista Iittalan Teema-sarjaa sekä  isompaa että pienempää. Mutta mitä on viidessätoista vuodessa tapahtunut lautaskoolle?? Kasvaneet sipsi- ja karkkipussit sekä limupullot ja oluttölkit ja euronlisällä hampurilaisateria pluskokoon ovat kyllä keskusteluttaneet, mutta kasvaa se kotiruoankin annoskoko, jos lautaset ovat tätä mallia. Entinen iso lautaseni onkin siis vain himpun isompi kuin nykyinen pieni lautaseni.

Käytän nykyään edelleen pientä lautasta, mutta nyt siis valkoista, joka on mielestäni mukavan normaalikoko. Isommat lautaset eivät näillä tiskikoneen asetuksilla edes mahdu koneeseen. Tai mahtuvat, mutta se vettä sylkevä juttu siinä yläkärryn pohjassa ei mahdu pyörimään. (Yläkärry on meillä alemmassa asennossa, koska tarvitaan tilaa sinne ylöskin. Jos siirrämme kärryn yläasentoon, mahtuvat lautasetkin koneeseen, mutta se on sitten yhtä tulpan siirtoa ja säätämistä koko homma. Pitää varmaan ostaa uusi tiskikone.) Isompaa lautasta käytämme kattauksissa, tarjoiluvateina ja sen sellaisina, mutta huonon pestävyyden takia aika vähän mihinkään. 

Tämä sama ongelma on nähtävissä muuallakin. Minulla on yksi isotädiltäni peritty kahvikakkuvuoka, joka on niin suloinen, että käytän sitä mielelläni leipomisessa. Nykykakut ovat vain taikinaltaan isompia kuin 1900-luvun alussa, joten kakut väistämättä kohoavat vuoan reunan yli sentin, parikin uunissa kypsyessään. Onneksi olen niin ilmiömäisen hyvä sokerileipuri, että kakun onnistumiseen liian pienellä vuoalla ei ole merkitystä. ;D Tosin jostain luin, että amerikkalaiset leivontaohjeet ovat järjestään isompia taikinoita kuin vaikkapa suomalaiset, mutta se ei johdu siitä, että jenkit on lihavin kansakunta, vaan siitä, ettei niitä leivonnaisia ole koskaan tarkoitettu yksin syötäviksi. Pitää tehdä iso satsi, kun jaolla on koko kylä tai suku.

1 kommentti:

  1. Totesin saman, lautasten kasvamisen, kun tein häihimme lahjalistaa (siis vuosia sitten).
    Noita vanhoja pienimpiä lautasia meillä on ehjänä 3kpl ja niitä käytetään ruokalautasina. Tiskikonetta kun joutuu joka päivä kuitenki käyttään.
    Uusia kaikista suurimpia lautasia ei olla käytetty koskaan. Nehän on ku tarjottimia. Joulusin käytetään niitä uusia pieneiä.
    Teemalla oli ne vahat hyvän (siis viisaan) kokoset tarjoiluastiakki poistettu valmistuksesta ja siirrytty ihan erimalleihin ja kokoihin. Vanhat oli enempi mun mieleen.

    VastaaPoista