lauantai 1. joulukuuta 2012

Liikuntahaaste

Iiris heitti haasteen, minä otin kopin. Tuohon täälläkin kiertävään Naked truth -haasteeseen minä en lähde, mutta liikkumisestani voin kertoa. Tehtävänä oli siis kertoa kolme asiaa, mitkä saa liikkumaan ja kolme kotona pitävää asiaa, ja niihin ratkaisut. Käykää kurkkaamassa alkuperäinen idea Iirikseltä itseltään.

Siis, kolme syytä, mitkä saavat minut liikkeelle:

  1. Oma aika. Ajattelen käyttäväni liikuntaan käyttämäni ajan ihan pelkästään itseni hoitamiseen, oli se sitten juoksulenkki, pilatesta pikkustudiossa tai hullujen akkojen jumppaa olohuoneessa samalla, kun lapset katsovat yle areenasta pikku kakkosta.
  2. Lupaus. Lenkkitreffithän on parasta ryhmäpainetta liikkumaan, mutta minulle riittää se, että lupasin itselleni lähteä lenkille tai salille. Vielä tehokkaampaa se on, kun sanon aamulla miehelle, että käyn sit tänään lenkillä, kun tulet töistä. Monestikin olen itse jo väsähtänyt päivän mittaan niin, etten välttämättä "muista" lenkkilupaustani, mutta mies kysyy sitten sovitunlaisesti, että moneltakos sä oot lähdössä? Pakkohan siihen on vastata, että ihan kohta.
  3. Liikkumattomuuden aiheuttama hankala olo. Väsyneisyys ja vetämättömyys ovat ikäviä jo sinänsä, mutta toisinaan täytyy päästä ihan vaikka kävelemään, jotta saan aineenvaihdunnan taas paremmin käyntiin. (Varoitus, taas on tulossa karkeaa kieltä: kutsun näitä kävelyitä kakkalenkeiksi. Kun liikkuu säännöllisesti, vatsakin toimii paremmin.)
Sitten kolme asiaa kotiinjäännin puolesta, ja miten ne voisi korjata:
  1. Kuten Iirikselläkin, ykkössijaa pitää väsymys, pikkulapsiarjen tuoma, kaiken alleen nielevä väsymys. Voisin mennä aiemmin nukkumaan, olen tätä kyllä yrittänyt ja tästä kirjoittanut aiemminkin. Enkä tosissani usko nytkään tekeväni asialle mitään, vaikka pitäisi.
  2. "Kiire". Se on lainausmerkeissä siksi, ettei minulla mitään minuuttiaikataulua ole, mutta joskus asiat vain lähtevät luisumaan sille tielle, että hyvätkin aikomukset jäävät vain aikomuksiksi. Joskus pomodorosta voisi olla hyötyä oman tekemisensä tehostamiseen, joskus lyhyempi tehtävälista helpottaa. 
  3. Paha ilma. Paha sellaisessa evil-merkityksessä, ei pelkkä huono. Tosin ei vaikuta sisäliikuntaan. 
Siinäpä ne. Oli vaikeampi miettiä, mitkä asiat pitävät kotisohvalla. Siitä tuli hyvä mieli, olen oikeasti taas askeleen edempänä kuin ennen. En mielestäni liiku mitenkään erityisen paljon, mutta jos liikkuisin sen minimin, mitä haluaisin, olisin helposti siinä tilanteessa, että lepopäivän sijoittamisessa kalenteriin tulisi vaikeuksia. 

Säännöllisesti käyn pilateksessa ja rataslenkillä, molemmat kerran viikossa, sitten tavoittelen 1-2 salikeikkaa viikossa ja 1-2 juoksulenkkiä viikossa, ja jos sen päälle vielä yhden kerran ehtisi hullujen akkojen jumpan tehdä, niin johan siinä rupeis päivät täyttymään. Käytännössä meillä on melkein joka viikolle joku poikkeus-ilta/viikonloppumeno, joka joko pitää minut varattuna tai vie miehen pois lapsia vahtimasta. Salilla ollaan miehen kanssa käyty niin, että esikoinen vahtii pieniä, mutta lenkille en toistaiseksi ole uskaltanut lähteä, pitkään matkaan, niin etten olisikaan hetkessä kotona, jos jotain sattuu. No, se nyt on muutenkin aika teoreettinen vaihtoehto, koska kumma kyllä, on sillä teinillä omatkin menonsa. :)

Omat pohdintansa haluaisin kuulla muun muassa 
Tähän valikoimaan mahtuu mukaan niin erilaisia liikkujia, että vastaukset tuskin ovat samat jokaisella. :) Kuka tahansa saa ottaa kopin ja jatkaa haastetta, tämä ei siitä pilalle mene. 

Huomenna on sitten luvassa jotain ihan uutta.

2 kommenttia:

  1. Kiitos, täytyikin heti tehdä kun oli nin kiva haaste :) Kiitos!

    VastaaPoista
  2. Voi kiitoksia vielä tännekkin ;)) Tänään luvassa pohdintoja :)

    VastaaPoista