Iive
peräänkuulutti laihduttavia vanhempia, kas kummaa, samoihin aikoihin, kun itsekin olen miettinyt tätä. Millaisen perinnön jätämme lapsillemme?
 |
pahis.fi |
Oikeastaan se, miksi aloin itse pohtia tätä kysymystä oli Lievää Ihmetystä minussa aiheuttanut kommentointi jossain muussa foorumissa siitä, että on hankala laihduttaa, kun joutuu tekemään kaksi eri ruokaa. Ensinnäkin, jos laihduttaa kokonaisvaltaisen elämäntaparemontin avulla, miksi remontoisi vain omat tapansa? Se on sitten tietysti kokonaan toinen juttu, jos haluaa laihduttaa jollain kananmuna+vissy-dieetillä, mutta siltikin, miksi lapsille pitäisi syöttää edelleen sitä samaa p*skaa, jolla itselleenkin sai paino-ongelman aikaan? Mitä muuta kuin hyötyä lapselle on terveellisestä ja monipuolisesta ruokavaliosta? Toiseksi, jos joka tapauksessa laittaa itse sitä ruokaa, onko sillä niin väliä, onko ruokaa valmistumassa kahdessa vai kolmessa kattilassa?
Olen ruvennut kasvissyöjäksi 16-vuotiaana. Tähän päivään mennessä olen ollut pidempään (18v) syömättä punaista lihaa kuin sitä olen ehtinyt syödä. Aloitin lakto-ovo-vegetaristina, otin mukaan kalan, kun aloin odottaa esikoistani, eikä se kala ole ruokavaliosta oikeastaan pitkiksi ajoiksi pois jäänyt. Lapsille olen syöttänyt lihaa koko ajan, eli olen tehnyt aina makaronilaatikot ja kastikkeet jne tuplana. Esikoiseni on aina vierastanut linssejä ja papuja, joten kattavaa kasvisruokavaliota en ole koskaan hänelle tuputtanut. Tällä hetkellä syön myös kanaa, mutta käyn taistelua helppouden ja eettisyyden välillä.
Monissa perheissä on erityisruokavalioita allergioiden takia, ja ruokaa pitää vain tehdä useampaa laatua. Tottakai se on työllistävämpää, ja ihan taatusti jokainen päivittäin erityisruokaa tekevä haluaa suoriutua siitä mahdollisimman vähällä vaivalla ja mahdollisimman vähillä variaatioilla, mutta silti on tilanteessa, että uunissa onkin yhtäaikaa kaksi eri vuokaa tai ensin paistetaan munattomat letut ja sitten vasta munalliset. Se, että käyttää kahden kattilan taktiikkaa tekosyynä olla remontoimatta elämäntapojaan - omia, ja koko perheen - on minusta ihan pikkuisen rumasti sanottuna säälittävää.
Olen itse pienenä kasvanut, olin aika lilliputti koulun aloittaessani, ja meitä alle 20-kiloisia oli luokalla muitakin. Samanlaisina pieninä näyttää omatkin lapseni kasvavan, molemmat tytöt ovat painokontrolleissa neuvolassa käyneet, mutta verikokeisiin asti ei ole ollut tarvetta mennä. Sillä tavallisella kotiruoalla, mitä meillä tehdään, eivät lapset ehdi lihoa. Enkä minä itsekään ole nykyisenlaisella ruokavaliolla omaa pakkia saanut aikaiseksi, kyllä siihen ihan muunlaista vihanneksettomuutta, herkuttelua ja lopun-ajan-meininkiä (sekä viimeistelynä pari raskautta) on vaatinut. Kasvissyöjän paradoksi on kyllä minun kohdallani myös toteutunut: että voikin olla kasvissyöjä syömättä kasviksia. Mutta kasvisruokaa se on makaroni ja ketsuppikin.
Suurin ongelma minun ruokavaliossa (no niitähän pystyisi luettelemaan tässä samantien vaikka kuinka paljon, mutta yksi niistä suurista) on vuosien saatossa ollut liian vähäinen proteiinin saanti, juurikin sen takia, että kyllä ne makaronit opiskeluaikana pystyi ihan ketsupin kanssakin syömään, kun se jauheliha ei ollut menussa mukana. Tykkään kyllä pavuista ja linsseistä, mutta en ole koskaan opetellut valmistamaan niitä kovin monella eri tavalla, olen hutkaissut niitä vain patoihin ja laatikoihin ikään kuin lisukkeeksi, koristeeksi. Sitten kun proteiinin osuus on ollut kovin pieni, ja vähärasvaisen ruokavalion edut on iskostettu päähän ravitsemusterapeutilla (jolta sain lupalapun kouluun kasvisruokavaliota varten), niin hiilareiden osuushan siinä on sitten tolkuttoman isoksi kasvanut. Hyvien ja pahojen, tarpeellisten ja tarpeettomien.
Onneksi perinteisesti lapset opettavat vanhempiaan ja meilläkin on tytär aikoinaan pyytänyt päiväkoti- ja kouluruokailusta inspiroituneena, että tekisit äiti sinäkin joskus salaattia. Tätä kasvisongelmaa olen lähtenyt omissa valinnoissani korjaamaan ja taatusti korjaan sen myös lasten lautasilta. Ei se sitä tarkoita, että lapsetkin laihduttaisivat, vaan sitä, että lapsetkin syövät monipuolisesti. Meillä ei kasvisten syömisestä ja tarjoamisesta tehdä mitään erityistä numeroa, ne ovat siinä lautasella ihan niin kuin liha ja pottukin, ja niitä syödään ja jätetään syömättä ihan samassa suhteessa kuin kahta muutakin lajia. Tavallisessa ruoassa ei ongelma piilekään vaan geeneissämme kulkevassa persoudessa makeaan. Kun kaksi herkuttelijaa tekee lapsia, niin tottahan niille mallin mukaisesti karkki ja suklaa maistuu. Lapsiltaan pitää pystyä kieltämään liiat herkuttelut, itseltäänkin pitää pystyä kieltämään. Jos peruskuvio on kunnossa, herkkuakin mahtuu elämään ihan tarpeeksi.
Serkkuni muuten ajatteli tehdä herkkujen syönnistä kieltäytymisestä helppoa, eikä ostanut pojilleen makeaa heidän ollessaan pieniä. Myös isovanhemmat kunnioittivat tätä periaatetta, tervehenkistä ruokaoppia. Serkku kertoi, että esikoinen sai maistaa kahvipöydästä keksiä jossain kyläpaikassa ollessaan noin kuusivuotias, ja siitähän riita repesi. "Tällaisia olemassa, ettekä mulle ole antaneet!" Sen jälkeen mankumista, itkua ja riitelyä joka kauppareissulla, vaikka olivat kohteliaiksi ja hyvinkäyttäytyviksi kasvatettuja kelpo lapsia. Olisi kuulemma helpommalla päässyt, jos olisi pojat alunperin tutustuttanut makeuden maailmaan, maltillisesti, ilman draamaa. Ihan kaikkea ei kuulemma kannata kieltää.
Olen ollut jo 14 vuotta äiti. Olen mielestäni karistanut pahimman tuoreen äidin ehdottomuuden, sen että asioiden on ehdottomasti sujuttava näin. Vain ja ainoastaan näin, koska näin minä sen ennen lasten tekoa ajattelin ja vauva.fi-keskustelupalstalla niin kehotetaan. Välillä on päiviä, että kolmeveelle ei maistu muu kuin perunamuussi tai ruisleipä ja maito, mutta en minä viitsi niistä lähteä enää nipottamaan. Tottakai minä yritän tarjota muutakin, maanittelenkin, mutta pakottamaan minä en rupea. En seisota nurkassa, jos lautanen ei tyhjene. Kyllä se korjautuu, jos ei seuraavana päivänä, niin ehkä jo sitä seuraavana. Välillä on päiviä, että kaikki sujuu mallikkaasti ja kaikki ruoka maistuu paremmin kuin ikinä ennen. Useimmiten mennään tavallisella ruoalla ja tavallisilla välipaloilla ilman sen kummempia ruokakiihkoiluja. Ei sinänsä ole varmaan yllätys, että parhaiten lapsille maistuu jauhelihakastike perunan tai pastan kanssa. Ihan perusruokaa. Kolmevee tykkää eniten keitetystä porkkanasta, yksivee parsakaalista.
Viimeksi kyllä neuvolassa keskusteltiin aika paljon ruokailusta, koska kyllähän se välillä huolestuttaa, saako kasvava leikki-ikäinen tarpeeksi rakennusaineita, mutta kyllä hän saa. Ei ehkä juuri siitä ruisleivästä mutta kokonaisuudesta. Keskustelen mielelläni (muiden ;) ) asiantuntijoiden kanssa, hankin vähän tukea omille ajatuksilleni, tarkistan välillä, etten ole ihan umpimetsään menossa.
Totuus siitä salaatistakin on se, että kyllä sitä meillä tehdään, joskus, kun muistetaan, harvakseltaan, mutta useimmiten se jää syömättä, se loppu ainakin, jos jotain jääkaappiin menee ruokailun jäljiltä. Nykyisin olenkin pyrkinyt tekemään mieluummin liian pienen salaatin kuin ison. Pienet tykkää porkkanaraasteesta, minä tykkään lämpimistä kasviksista. Trivial Pursuitin kruunaamattomana kuningattarena tällainenkin trivia päähän on tarttunut, että ruoalla pitäisi olla aina sekä kypsentämätöntä että kypsennettyä kasvista, että mahdollisimman monipuolisesti saisi vitamiineja, antioksidantteja ja entsyymejä. Esim. tomaatin lykopeeni irtoaa parhaiten kypsennetyistä tomaateista, ja se hidastaa ikääntymisen vaikutuksia. Tai ainakin sen vaikutuksia ikääntymiseen tutkitaan.
Ruoka on asia, josta on helppo kantaa syyllisyyttä, helppo ahdistua, helppo syyllistää muita. Samoin on lastenkasvatus. Aina riittää niitä, joiden mielestä kaikki mitä teet, on jotenkin väärin, ja itse ei kyllä tuossa tilanteessa tekisi ainakaan noin. Mutta riittää niitä pään silittelijöitäkin. Että hyvin sää vedät, viidettä päivää ilman lämmintä ruokaa, ei ne lapset nälkään silti ennätä kuolla. Onhan se niin, että yksi päivä ei omaakaan elämäntaparemonttia pilaa, ei lapsetkaan jää samantien vaille kaikkia kasvuun ja kehitykseen tarvittavia tärkeitä rakennusaineita, jos väliin sattuu huono tai katastrofaalinen ruokapäivä, mutta eiköhän se ruokailurytmin ylläpito ja opettaminen ole tärkeää tässäkin. Omistani olen huomannut, että syömäkone käynnistyy kunnon aamupalalla, sen jälkeen maistuu lounaat ja välipalatkin paremmin ja iltaan asti jaksaa leikkiä, kun on kunnolla syönyt. Toisina aamuina, kun toinen herää kohtuuttoman aikaisin ja häntä hoitava vanhempi nuokkuu sohvalla unen ja valveen rajamailla, aamupala saattaa mennä epämääräiseksi naposteluksi, ja jatkuu pitkälle aamupäivään. Eipä siinä lounasaikaan olekaan niin nälkä, kun on ehtinyt paikata mahakuoppaa paahtoleivällä jos toisellakin. Oma esimerkki toimii hyvässä ja pahassa.
On paljon opeteltavaa vielä meilläkin. Vaikka olenkin ollut äiti jo 14 vuotta, en tosiaankaan ole vielä valmis. Jokainen lapsi opettaa jotakin, nuorimmaiseni on opettanut minut juomaan kahvimukilliseni kolmella kulauksella, oli se miten kuumaa tahansa. :)